TMI

GØR OP MED DEN MEKANISKE PRODUKTIVITETSTÆNKNING

Det handler ikke om 12 minutter – det handler om, hvad vi bruger arbejdstiden til, og hvordan vi tilrettelægger vores arbejde.

Det diskuteres igen flittigt, hvorledes vi i Danmark kan øge produktiviteten som en forudsætning for vækst og velstand. En velkommen og nødvendig debat.

Mekanisk tænkning
Som viden- og serviceøkonomi er vi nødt til at gøre op med den mekaniske tilgang til produktivitet, vi har arvet fra industrialiseringen; værdi skabes i høj grad af mennesker, og mennesker er ikke mekaniske systemer.
Det er naivt at tro, at lægger vi bare 12 – eller 45 – minutter til hver dag, så øges produktiviteten. Det forudsætter, at disse minutter automatisk fyldes med værdiskabende aktiviteter.

Mange veje til mer- værdi
Lad os starte med at kvalitetskontrollere de timer, vi allerede er på arbejde. Kan vi skabe mere værdi dér?

Ja, det kan vi. Det er påvist af både undersøgelser og af erfaring, at vi kun føler os rigtig effektive i relation til vores arbejde i få timer om dagen. Vi accepterer langt hed ad vejen Pareto’s princip om, at vi i 20 % af tiden skaber 80 % af vore resultater eller værdi.
Vend Pareto på hovedet: hvis du kunne arbejde ligeså effektivt i yderligere 20 % af din tid, altså under halvdelen af din arbejdstid, så ville du kunne skabe 160 % værdi.
Og hvad skal der så til for at du kan skabe 240 % værdi?

Det lyder naturligvis også mekanisk. Men det handler i bund og grund om at gøre de rigtige ting i forhold til job- og kompetenceprofil; om at planlægge og tilrettelægge arbejdet effektivt; og om at gøre op med de største tidsrøvere i organisationen – ineffektive møder, uklare opgavebeskrivelser, dårlig (e-mail) kommunikation, etc. – ikke bare om yderligere 12 minutter.


Claudia Lindby, partner & adm. direktør, TMI Danmark

TMI Danmark ApSRosenvængets Allé 25DK-2100 København ØDanmarkTel: +45 70 25 00 85E-mail: